DINÀMICA DEL CAVALLER DE L’ARMADURA ROVELLADA

… al C.P.Joves Trinitat de Barcelona

Fem servir un llibre que ha estat en voga durant molt de temps.
Activitat realitzada en el Centre Penitenciari de Joves de Barcelona (Trinitat).
Ha estat l’instrument de treball durant 15 dies a una hora i mitja diària.
Ens ha servit per parlar, discutir, pacificar, mostrar-nos a nivell de sentiments.
Ens hem conegut tots millor i hem guanyat en amistat mútua.

DESENVOLUPAMENT-EXPLICACIÓ:

  • Hem entregat el primer dia el llibre fotocopiat (Archivo: todo_texto.)
  • Els voluntaris teníem el guió de treball i el quadre d’activitat (Archivo: guion trabajo i diaxdia)
  • ’últim dia de l’activitat hem entregat novament el llibre fotocopiat, però hem afegit la portada (Archivo: portadatextofinal) i la dedicatòria (Archivo: dedicalibro) personalitzada. Tot això enquadernat.

La lectura del llibre és amena. Hi ha coses, continguts, que han de dialogar-se molt (no en va és pensament new-age). Però sobre tots hi ha un gran contingut de valors humans que faciliten el diàleg.

És una bona i rica activitat. Nosaltres la vam fer a l’estiu, i a més a més al jardí de la presó ( una zona restringida per a la majoria dels presos, però que aconseguim un permís especial).

Quan vam aconseguir el text del llibre a una pàgina de internet se’ns va treure la vergonya de fotocopiar un llibre. Aquí ho teniu:
http://phcuentos.chuynet.com/Caballero.htm

ARXIUS-DESCÀRREGUES

Per a descarregar en PDF necessitaràs Acrobat Reader per a veure-ho.înche aqui para descargar el Acrobat Reader
Fes click en els següents enllaços per a descarregar el pdf que necessitis.

EL RACÓ DE LA PAU

… al C.P.Joves Trinitat de Barcelona

Quan estic a la presó i la jornada es va fent intensa... veus que alguns joves estan esperant per parlar...ara un educador et pregunta quelcom sobre un problema amb el seu tutelat ... que tens un temps supeditat per començar una activitat... quan sembla que tot es posa en contra teva...desitges el silenci, un lloc on refugiar-te de cops de porta, crits, o megafonies...però no n’hi ha cap. Dins de la presó no existeix aquest lloc de silenci, de calma, de trobar-te amb tu mateix. Jo el necessitava! Però no existia... si jo un matí, o una tarda veia que tot el meu temps s’omplia de sorolls, de crits... què seria dels joves interns?

Aquest problema es va convertir en una cosa obsessiva fins a donar amb la solució. Però no arribava. En primer lloc necessitava un lloc, i després omplir-lo de contingut. Al cap de dos mesos vaig trobar una sala ( a la zona dels “períodes”) que quedava més o menys aïllada del pati i dels cops de porta durant unes hores els dissabtes a la tarda. Però això suposava posar una activitat en el moment de la pel•lícula de vídeo o de partits de futbol. Direcció no posava impediments a utilitzar la sala. Ara necessitava donar-hi contingut.

I així, per Providència i només per Providència, el Gener del 1999 em vaig trobar donant una xerrada en el Centre Cristià Universitari (CCU). Als joves allà presents els vaig exposar la idea i com es podria omplir aquell espai i aquell temps. Els va semblar bé, i més encara: Laura i Elisabet es van oferir a col•laborar en la preparació i a ésser voluntàries. Ara començava l’autèntica feina.

Durant les eucaristies dels diumenges vaig exposar diverses vegades la idea als interns i va ser molt ben acollida, i vam començar la preparació. Cada dia que tinguem RACÓ DE LA PAU es tractarà un tema. Prèviament hem cercat un dibuix referent al tema, frases de personatges cèlebres sobre el mateix, una pregària o salm, i anècdotes, històries i fàbules que parlin sobre el tema. Tot allò escrit en dos folis per ambdues cares.

27 de Febrer de 1999: Quan els interns arriben a la sala (una aula) han desaparegut les taules i les cadires i es troben una mena “d’altar a terra” que centra la seva atenció: una icona de Maria, una Bíblia en un faristol, una espelma encesa, exemplars del Nou Testament, i els fulls del tema. Al voltant i també a terra, aïllants d’escuma que fem servir com a coixins; a la paret central un pòster amb els drets humans.

Cada vegada que realitzem l’activitat expliquem el que anem a fer: res. És a dir: Estarem en silenci, quiets, sense parlar, sense fumar, sense sortir ni entrar. Es tracta de descobrir el silenci, de tastar el silenci on no n’hi ha. “Podeu llegir, o no llegir, pensar, dormir... mentre que sigui un temps teu”. Els cinc primers minuts fem un mini-exercici de relaxació ràpida convidant a la quietud, a trobar-se a gust. Després, silenci. I si hi hagués possibilitat de sentir sorolls externs posem una molt lleu sintonia musical. I així durant 45 minuts cronometrats. Després avaluem, comentem.

Quins participants hi ha? El nombre varia cada cop que ho fem. Hem tingut des de tres fins a 15, però la mitjana habitual és de 7 a 10. Recordeu que la nostra competència és la pel•lícula setmanal de vídeo o un partit de futbol.

El més important: sempre ha estat respectat el silenci com quelcom sagrat, mai hem hagut d’interrompre o cridar l’atenció a ningú. De mica en mica descobrim com desitgen que arribi aquest moment. En un principi ho fèiem un cop al mes. Des del Gener del 2000 ha passat a ser quinzenal.

Cap dels professionals s’ho creia, ( encara no s’ho creuen), però allà estan els nois cada 15 dies. Sense parlar, quiets, sense fumar, asseguts relaxadament, llegint la Paraula de Déu, o pensant, o llegint els fulls preparats sobre el tema. I sempre se’ls fa curt el temps!

Quan estic amb ells al Racó de la Pau una nova idea ve a la meva ment:
- I si algun dia tot això acaba sent un moment de pregària davant de Jesús Eucaristia?
- No corris, poc a poc.
- Però podria ser. Veritat?

José Mª Carod Félez, mercedari

ARXIUS DESCÀRREGUES 

Per a descarregar en PDF necessitaràs Acrobat Reader per a veure-ho.înche aqui para descargar el Acrobat Reader
Fes click en els següents enllaços per a descarregar el pdf que necessitis.

.

FABRICACIÓN DE ICONOS

… al C.P.Joves Trinitat de Barcelona

Los sábados en la mañana el equipo de capellanía católica se hace presente en la prisión ‘Trinidad' (Centro Penitenciario de Jóvenes de Barcelona) para llevar a cabo la actividad del TALLER DE ICONOS (Sabemos que el nombre no es del todo auténtico, pero sí que nos sirve para identificarnos).

Durante una hora y media 8 internos van elaborando los iconos que puedes ver en esta página. Sobre base de madera previamente lijada, se aplica la goma laca teñida. Después se pega la figura. A continuación se aplica el pan de oro. Se protege con goma laca transparente. Lijado con cera mezclada con betún de judea. Etiquetado y embolsado. Un trabajo delicado y concienzudo.

Estos iconos se ofrecen después a la venta. Para ello los voluntarios de capellanía organizan –en colaboración con el centro- salidas programadas. Vamos a las puertas de las parroquias de Barcelona. La presencia de voluntarios y presos en las parroquias es motivo de sensibilización entre los feligreses. Son varias las parroquias que ya están colaborando con los internos.

Sí colaboración, porque el 93 % de la venta es para ellos. Capellanía sólo recupera el material invertido. Es un modo de aprovechar el tiempo, de ejercitar habilidades artísticas, educar en la sensibilidad, trabajo en equipo, y de ganar algún dinerillo.

Los iconos tienen desde un tamaño de 9 x 13 cm. a tamaño tipo folio, en madera DM de 1 cm de grosor; están a la venta desde 6 € unidad a 18 €.

ELABORACIÓN 0. PREPARADO DE LA MADERA:

0.1.- Dibujar un marco interior ½ cm más grande que la estampa

1. LIJADO:

1.1.- Redondear los perfiles con lija

1.2.- Acabar las esquinas con lija gruesa

1.3.- Repasar todos perfiles de parte delante con lija - estropajo (000)

(Nota: No pensar que después se puede dar una acabado de lija más perfecto. Si no se hace ahora, después multiplicará el trabajo)

2. TINTADO:

2.1.- Tintar con goma laca con anilina -cuidado! Utilizar guantes, la anilina en la piel no se va con el lavado normal-

2.1.- No es necesario tintar la parte donde se va a pegar la estampa, pero no pasarse en ahorro y pintar tres centímetros más adentro de lo lijado. 3.1.- Lavar pincel con alcohol

3. TAPAPOROS:

3.1- En un recipiente (cazuela) echar con pincel grueso la goma laca transparente

3.2.- Se pinta la parte vista del icono (lo que está tintado)

3.3.- Se seca a los 10 minutos. Lijar con lija de agua y limpiar con trapo el polvo que aparece.

NOTA: Repetir esta operación de pintar y lijar dará más finura a la madera. Para repetir esta operación es necesario esperar al secado total. Para ello utilizar el ventilador.

3.4.- Limpiar pincel con alcohol

4. PREPARACIÓN DE LA ESTAMPA

4.1.- MARCAR (por parte posterior) el redondeo de las esquinas. Hay una estampa de muestra.

4.2.- RECORTAR CON TIJERAS lo marcado

4.3.- En iconos grandes: DESPEGAR una capa de papel suavemente y muy lentamente

4.2.- En iconos grandes: Lijar la parte posterior de la estampa con cuidado con lija de agua (000)

5. PEGADO

5.1.- Con pincel de pelo duro extender la cola uniformemente, basta una capa fina de cola. Es peligroso y problemático abusar de la cola.

5.2.- Pegar la estampa y con esponja húmeda-escurrida totalmente presionar por todas partes evitando los grumos o bultos de la cola con el papel

5.5.- Limpiar con esponja húmeda los restos de la cola, rebabas en la madera.

6. DORADO

6.1.- Aplicar MIXTION doradores con pincel de pelo fino.

6.2.- ATENCION: Aplicar uniformemente dejando una capa fina, siempre en la misma dirección, no cambiar dirección de pinceladas (después se notará en el oro). Limpiar pincel con disolvente

6.3.- Dejar secar al menos 10 minutos (se puede aplicar hasta 6 horas después)

6.3.- Preparar el pan de oro en pequeños cortes (5x5cm.) Y aplicar. 6.4.- Dejar todo cubierto

6.5.- Uniformar con la brocha de dorar

6.6.- Dejar secar todo al menos 6 horas= día siguiente

6.8.- Antes de aplicar: revisar fallos en el oro y retocar. Luego: Aplicar GOMA LACA uniformemente en capa fina y dejar secar. Limpiar pincel con alcohol.

6.9.-BETÚN DE JUDEA: Aplicar con pincel fino. Alrededor de la imagen. Difuminado con propio pincel.

6.10.- Con pincel suave dar una mano goma laca transparente a toda la estampa (dorado y no).

6.11.- Pasar la lija al agua (000) muy suavemente a toda la estampa y a los cantos de la madera

 

DESCARRGUI L'ARXIU EN PDF