CATEQUESI A LA PRESÓ "MODELO" DE BARCELONA
(Veure arxius)

Va sorgir com una llavor que es llença a terra i va germinant de mica en mica. Josep, un voluntari, anava a veure a alguns presos regularment. De què parlarien? No ho sé. Un dia un d’ells li va dir: Per què això que m’expliques a mi no ho podrien escoltar altres? Tot seguit el pres va anar a buscar tres companys més.

Comença la primera trobada. L’endemà va portar a uns quants més. Després s’ho anaven dient els uns als altres i així va començar la catequesi.
Durant alguns anys, només la va portar Josep el matí dels dissabtes. Era i és un grup molt elàstic. A un centre preventiu es donen canvis continus: uns marxen de conducció i altres obtenen la llibertat, altres canvien de destí, tenen visites a aquella hora o simplement deixen de venir per les causes que sigui. Sempre hi ha un nucli que assisteix regularment. La mitjana d’assistència la podem situar en 20 interns.

Un dia vaig voler assistir a la reunió i vaig quedar enganxada no només perquè Josep m’ho va demanar sinó per què jo mateixa hi vaig trobar sentit. Més tard se’ns incorporà la Maite, mare de vuit fills, i d’aquesta manera som un equip de tres, ben avinguts i necessaris els uns als altres per ajudar-nos mútuament.

Com ens organitzem? Els tres catequistes ens reunim dues vegades l’any per compartir experiències i preparar els temes que després desenvolupem per torn, un per a cada catequista cada dissabte. Els dos primers anys els temes es configuraven sobre l’esquema del Catecisme de l’Església Catòlica. Més tard vàrem preparar les reunions presentant els evangelis. Actualment estem treballant l’Evangeli de Joan. Fem una petita interrupció durant els temps “forts” d’Advent i Quaresma. A les tres grans festes de Nadal, Pasqua i Pentecosta organitzem una celebració més solemne amb material simbòlic, espelmes, flors... i al final, un piscolabis.
Presentem els temes per escrit amb una còpia per a cada intern. Procurem fer-los atractius, amb colors, dibuixos, fotos etc., fent servir la informàtica.
L’esquema d’una reunió acostuma a ser el següent:

  • Comencem amb un cant que tingui a veure amb el tema, acompanyats sempre d’un petit orgue i de vegades de guitarra. Tothom participa amb gran alegria en aquests cants. Aquesta expressió de goig contrasta tant amb la freda realitat de la vida a una presó!
  • Introducció al tema o ambientació.
  • La lectura del text evangèlic.
  • Comentari.
  • Moments de silenci amb preguntes per a la reflexió.
  • Diàleg.
  • Pregària final (normalment recitació d’un salm).
  • Pare Nostre i Ave Maria drets i amb les mans agafades.


Durant aquestes trobades en comunitat procurem donar importància al silenci. L’experiència ens demostra que el grup en silenci es subjecte de gràcia i presència de l’Esperit Sant. Més d’una vegada hem estat testimonis de successos commovedors; recordo un intern que, de sobte, es va agenollar, va fer una confessió sincera davant de tothom i va donar gràcies a Déu per haver caigut a una presó on havia conegut a Jesús que li oferia perdó incondicional des de la seva tendresa i misericòrdia.

Tot això sense rigidesa, amb elasticitat però procurant no sortir-nos del tema. Evitem els debats i les preguntes fora de context les deixem per una altra ocasió.

Quin és el nostre objectiu? ANUNCIAR A JESÚS, donar-lo a conèixer, presentar al Déu de Jesús que és Amor i Misericòrdia, sempre disposat a perdonar. Ajudar els nostres germans a descobrir el valor de la persona humana i des d’aquesta perspectiva créixer, cadascú des de el seu ritme, en la dimensió d’un desenvolupament integral.

Cerquem estimular l’autoestima, valorar-los com a persones, fer-los sentir el nostre afecte i interès, ensenyar-los a pregar, a confiar en Déu, a viure la seva situació amb sentit positiu, alimentar la seva esperança, oferir-los un espai de llibertat i distensió que no troben a les galeries.

Procurem també obrir el seu horitzó sobre el món cercant un sentit a la Història i entendre les diferents cultures i religions. De la mateixa manera, intentem presentar la fe cristiana d’acord amb les necessitats, el llenguatge del món actual i amb els avenços de la teologia.

De vegades s’originen discussions que s’han de canalitzar o moderar. De mica en mica, aprenen a respectar a l’altre quan parla, a demanar la paraula, a no excedir-se en els seus comentaris per donar lloc a d’altres. Hi ha algú que “en sap” més i tendeix a “sermonejar “ els seus companys... això procurem evitar-ho. Ningú no ha de sentir-se superior ni mestre dels altres. Tots, inclosos els catequistes, som deixebles de l’Únic Mestre i tractem aprendre d’Ell.

Com ens veuen la Direcció del centre i els funcionaris? Crec que ens toleren... alguns penso que contemplen atònits l’espectacle estranyats en observar l’ambient de pau que es respira contraposat a la duresa i tensió d’un centre penitenciari.

Van haver-hi temps més fàcils pels voluntaris però això ja es va acabar. Ara són més estrictes. Per entrar el material de catequesi necessitem un permís exprés del director. Hem de presentar la llista dels que venen a cada galeria. Ens reunim a la capella ( un local que serveix per a reunions i capella) i afortunadament ens deixen cridar a tots els qui ho desitgin de totes les galeries, quelcom que per altres coses està prohibit.

Vet aquí un breu resum d’aquesta activitat que ens omple de satisfacció i en la qual trobem molt sentit: Porta la Bona Nova als pobres, doncs pobres són la majoria dels que habiten a les nostres presons.

Paz Rosales. Catequista

“ENTRE AMIGOS” UNA EXPERIÈNCIA CATEQUÈTICA GUARIDORA

A la presó Model de Barcelona trobem el grup de catequesi que hem anomenat “Entre amigos”, amb un bon equip, els amics Josep, Paz i Maite, es troben tots els dissabtes de l’any amb un grup d’amics de la presó.

L’experiència de catequesi d’aquest grup, amb tots els materials elaborats i experimentats durant aquests cinc anys, pot ser una bona eina, útil, i engrescadora per a molts.

En el fons d’aquesta experiència de fe i de tots aquests materials trobareu:

  • Una catequesi que és una trobada setmanal “entre amigos” amb L’AMIC JESÚS.
  • Una catequesi que pretén resituar els nostres amics i germans presos en el “fer” de Jesús i recuperar els seus entorns i llenguatges.
  • Una catequesi que pretén trobar aquelles situacions humanes, de vegades trencades i deteriorades, que necessiten una bona notícia: la Bona Nova de l’Evangeli.
  • Una catequesi que no només es basa en paraules, sinó també en silencis respectuosos i en gestos gratuïts i solidaris. Les paraules, a la presó, diuen molt poca cosa.
  • Una catequesi que ajuda a guarir les ferides emotives i que estimula la reconstrucció interior de les persones en la seva capacitat de superar l’agressivitat i la decepció.
  • Una catequesi que és l’àmbit on podem trobar camins de salvació per a nosaltres i per a ells. Això implica que, almenys fins a cert punt, participem de la seva sort i del seu destí i visquem la salvació en una dimensió col•lectiva que no es tanca en l’individualisme religiós.
  • Una catequesi que no oblida que tot catequista no és sinó un “guaridor ferit”: té les seves pròpies nafres, doloroses, de vegades infectades i necessitades de curació. I els amics, els nostres germans presos que tenim al davant, són com nosaltres. I en ells, com en nosaltres, es verifica el reflex de la dignitat filial de Déu-Pare.

L’experiència d’aquests cinc anys de catequesi ha possibilitat la redescoberta de les capacitats guaridores de la fe i la recuperació de la força curativa que ofereix l’acció catequètica dinamitzada per l’Esperit de Jesús i que ens permet ser més humans.

Voldria subratllar l’aspecte guaridor i salvador que desencadena l’evangeli de Crist a l’interior de totes les persones sense cap tipus de distinció.

Mn. Andreu Oliveras i Torrents
Capellà de la Model de Barcelona

 

ARXIUS DESCÀRREGUES

Per a descarregar en PDF necessitaràs Acrobat Reader per a veure-ho.înche aqui para descargar el Acrobat Reader
Fes click en els següents enllaços per a descarregar el pdf que necessitis.

PRESÓ MODELO DE BARCELONA: ...

VOLÚMENS CATEQUESIS:

 

PRESÓ CERESO de  Mexicali BC: